TO EΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πήγαινε κάτω

TO EΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση από Loukia Sofou Την / Το Παρ Φεβ 15, 2008 10:50 am

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ :
Μία διαφορετική και ευχάριστη «σχολική αίθουσα»


Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα από τα 300 (και πάνω) παιδικά μουσεία που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Το Παιδικό Μουσείο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού. Διεξάγει από το 1987 εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές, εξωσχολικές ομάδες, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες σε μουσεία ή άλλους χώρους με μουσειακό χαρακτήρα (π.χ. μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, βιομηχανικούς χώρους -εργοστάσια, δάση, πλατείες κ.ά.).

Το μουσείο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και σε άλλα μουσεία, όπως το Πολεμικό Μουσείο, στο Μουσείο Αφής, το Θέατρο «Ελεύθερη έκφραση», τον Εθνικό Κήπο, αλλά και σε νοσοκομεία, σε εργοστάσια κ.λπ.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου απευθύνονται και σε παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες και προσαρμόζονται από έμπειρους ερμηνευτές στις ανάγκες και δυνατότητες αυτών των παιδιών. Ακόμη, οι εξειδικευμένοι ερμηνευτές του πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα πηγαίνοντας στα σχολεία.

Μερικά από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Παιδικό Μουσείο είναι τα εξής:
Έκθεμα 'Κουζίνα'
Το έκθεμα αυτό έχει ως στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με το χώρο της κουζίνας. Γονείς και παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα-συλλογές του Παιδικού Μουσείου, να μαγειρέψουν, να δημιουργήσουν και να κάνουν πειράματα με πρώτες ύλες.
Έκθεμα «Εργοστάσιο Σοκαλατοποιία Παυλίδου»: Το έκθεμα αυτό εξοικειώνει τα παιδιά με τη διαδικασία τυποποίησης ενός προϊόντος μέσω της βιωματικής μάθησης. Τα παιδιά γίνονται εργάτες στη γραμμή παραγωγής του πιο μικρού εργοστασίου σοκολάτας, που είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα κακαόδασος και συμβάλλουν το καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί, στην ημερήσια παραγωγή του.
Έκθεμα 'Σκιά'
Τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια της σκιάς μέσα από τη σωματική έκφραση.
Το έκθεμα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να υποδυθούν ρόλους, να εκφράσουν συναισθήματα και να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά του πραγματικού από το φανταστικό κόσμο.
Έκθεμα «Διατροφή»: Το έκθεμα αυτό έχει ως στόχο γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τις ομάδες των τροφίμων, τις θρεπτικές ουσίες που αυτές περιέχουν, καθώς επίσης και τις ωφέλειες που προσφέρουν στο σώμα μας. Επιπλέον παροτρύνει τους επισκέπτες μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες να αποκτήσουν συνήθειες υγιεινής διατροφής και ελέγχου της ποιότητας.

Έκθεμα «Ανακύκλωση»: Τα παιδιά εξερευνούν πώς ανακυκλώνονται τα υλικά και αξιοποιώντας την έννοια της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης καταλήγουν σε πρωτότυπες κατασκευές. Με το έκθεμα αυτό και οι γονείς ευαισθητοποιούνται μαζί με τα παιδιά τους γύρω από τις διάφορες απειλές του φυσικού περιβάλλοντος.

Έκθεμα 'Σοφίτα'
Στο έκθεμα 'Σοφίτα', τα παιδιά έχουν μια μοναδική ευκαιρία να παίξουν με τις συλλογές της και να ανακαλύψουν τα μυστικά τους.
Προθήκη 'Συλλογές Παιδιών'
Στην προθήκη 'Συλλογές Παιδιών' τα παιδιά συλλέκτες παρουσιάζουν τις δικές τους συλλογές και συχνά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την έννοια της ομάδας της συνομοταξίας, της συντήρησης ενώ έχουν την ευκαιρία να προβληθούν και να μοιραστούν το χόμπι τους με ένα ευρύτερο κοινό.

Προθήκη «Συλλογές άλλων μουσείων»: Τα μουσεία «συστήνονται» και έρχονται σε επαφή με άλλα μουσεία, που μπορεί να βρίσκονται και εκτός Αθηνών. Εδώ τα παιδιά εξοικειώνονται με τις έννοιες «αγγίζω, αγγίζω με προσοχή και δεν αγγίζω καθόλου».
Έκθεμα 'Ανακαλύπτω τον εαυτό μου – θεματική ενότητα: το μάτι'
Στο έκθεμα αυτό μικροί και μεγάλοι συνεργάζονται για να ανακαλύψουν στοιχεία του φυσικού κόσμου ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό τους. Στη θεματική ενότητα Το μάτι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από πειραματισμούς, έρευνα και οπτικά παιχνίδια τη σημασία της αίσθησης της όρασης.
Έκθεμα «Διάδρομος πειραμάτων»: Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία χρησιμοποιώντας απλά υλικά και εργαλεία, να έλθουν σε επαφή με διάφορες ιδέες και φαινόμενα από το χώρο των φυσικών επιστημών.
Έκθεμα Παιχνιδότοπος, νέα θεματική ενότητα «ο βυθός»
(έκθεμα για την προσχολική ηλικία)
Ο Παιχνιδότοπος είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του Παιδικού Μουσείου. Σκοπός είναι η εξοικείωση των παιδιών με τα Μουσεία από τη βρεφική ηλικία και η διαμόρφωση θετικής στάσης ως προς αυτά. Μέσα από τη θεματική ενότητα του βυθού τα παιδιά αξιοποιούν αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου και ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο της θάλασσας, ανακαλύπτοντας με όλες τις αισθήσεις τους τη ζωή και τα μυστικά του βυθού όπως ψάρια, κοχύλια, χρώματα και ήχους...
Με ερέθισμα τον περιβάλλοντα χώρο και με τη βοήθεια των ειδικά εκπαιδευμένων ερμηνευτών του Μουσείου, τα παιδιά παίρνουν ρόλους & δραματοποιούν ιστορίες ενεργοποιώντας τη φαντασία τους.
Τα μαγαζιά
Στο Παιδικό Μουσείο κατά τις ώρες που είναι ανοιχτός ο εκθεσιακός χώρος στο κοινό λειτουργούν επίσης:
Παιχνιδοπωλείο - Εκδόσεις
Πολλά εκπληκτικά, δημιουργικά εκπαιδευτικά αλλά και χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, εκδόσεις και άλλες προτάσεις που σχετίζονται με την εμπειρία των παιδιών στο Μουσείο, βρίσκονται στο Παιχνιδοπωλείο. Η τιμή τους ξεκινάει από μόλις ένα ευρώ. Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν μετά από την επίσκεψη που έκαναν στο μουσείο με το σχολείο ή τους γονείς τους, κρατούν ένα αναμνηστικό και στο χέρι του και όχι μόνο στην καρδιά τους.
Υλικοπωλείο
Μοναδική πρόταση του μουσείου είναι το «Υλικοπωλείο». Πρόκειται για ένα μαγαζάκι όπου υπάρχουν ελκυστικά μικροαντικείμενα απροσδιόριστου μεγέθους, σχήματος, χρώματος, υλικού και χρήσης, τα οποία είναι περισσεύματα από τη βιομηχανία. Κάθε μικρός ή μεγάλος φίλος επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια σακούλα με «προκλητικά» είδη με τα οποία θα μπορέσει να ασχοληθεί δημιουργικά στο σπίτι ή και στην τάξη. Έτσι, δίνεται σε αυτά τα «σκουπιδάκια» μια ευκαιρία για ένα δεύτερο κύκλο ζωής, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της ανακύκλωσης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 16-17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΟΓΡΑΦΟΥ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 χρόνων
Τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της τέχνης του ψηφιδωτού, ανακαλύπτουν πτυχές της παράδοσης και της ιστορίας μας και εμπνέονται από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις συνθήκες ζωής τους για να κατασκευάσουν το δικό τους, πρωτότυπο ψηφιδωτό!
ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 3-5 χρόνων
Τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη οπτική επαφή με τα ερπετά της Ελλάδας, αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους και αξιολογούν τη χρησιμότητα του δάσους σε σχέση με τη ζωή τους. Κατόπιν με βασικό υλικό το σύρμα δημιουργούν το ερπετό της φαντασίας τους
Για όσους ενδιαφέρονται, το Παιδικό Μουσείο βρίσκεται Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα, Τηλ : 210/3312995-7.
Σάββατο και Κυριακή η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν, εάν όμως το παιδί συμμετέχει σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι 6 Ευρώ μόνο για κάθε παιδί, οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά δεν πληρώνουν. οι ώρες είναι λειτουργίας είναι 10.00 – 15.00

Loukia Sofou
Πρωτάκι

Αριθμός μηνυμάτων : 7
Registration date : 08/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης