ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πάμε διάστημα;

Πήγαινε κάτω

Πάμε διάστημα;  Empty Πάμε διάστημα;

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 13, 2021 10:46 pm


Πάμε διάστημα;  Eoeiis10

Αυτός είναι ο Γαλαξίας μας! Όπως τουλάχιστον τον φανταζόμαστε. Γιατί δε γίνεται να έχουμε την εικόνα του από τη στιγμή που βρισκόμαστε μέσα σε αυτόν! Βλέπουμε βέβαια τι υπάρχει γύρω μας αλλά συνολική εικόνα δεν μπορούμε να έχουμε!

Τι είναι όμως ένας γαλαξίας;

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι έβλεπαν στον ουρανό μια θολή, ομιχλώδη λωρίδα και δεν ήξεραν τι ήταν. Οι αρχαίοι Έλληνες στη Μυθολογία τους είπαν πως πρόκειται για γάλα που χύθηκε όταν ο Δίας έβαλε με πονηριά ένα μωρό να θηλάσει από την Ήρα, χωρίς να είναι δικό της παιδί. Και συγκεκριμένα τον Ηρακλή.

Όταν όμως στα 1609 μετά Χριστό μπήκε σε χρήση το πρώτο τηλεσκόπιο, οι άνθρωποι ανακάλυψαν πως ο Γαλαξίας δεν είναι από γάλα! αλλά από δισεκατομμύρια αστέρια! Ένα από τα αστέρια αυτά είναι και ο ήλιος μας!

Γύρω στα 1800 μετά Χριστό οι αστρονόμοι έβγαλαν το συμπέρασμα πως ο Γαλαξίας μας μοιάζει με ... τηγανίτα!!!

Σήμερα ξέρουμε πως αυτή η τηγανίτα έχει σπείρες που ξεκινάνε από το κέντρο του Γαλαξία και αποτελούν 4 βραχίονες, τον
Ωρίωνα, τον Κένταυρο, τον Τοξότη και τον Περσέα. Ο δικός μας ήλιος βρίσκεται στον βραχίονα του Ωρίωνα!

Πάμε διάστημα;  Aca10

Τελευταία γίνεται λόγος και για άλλους βραχίονες! Η Αστρονομία είναι μία επιστήμη που στις μέρες μας εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα και συχνά αλλάζουν τα δεδομένα της.

Και τώρα μερικά στοιχεία για τον Γαλαξία μας. Που βεβαίως δεν είναι ο μοναδικός στο Σύμπαν! Υπάρχουν αμέτρητοι γαλαξίες και ο άνθρωπος δεν έχει ακόμη τον τρόπο να τους παρατηρήσει όλους!

Ο δικός μας Γαλαξίας έχει μήκος 100.000 έτη φωτός! Δηλαδή διάμετρο, αφού μοιάζει με τηγανίτα! Εμείς, με τον ήλιο μας, βρισκόμαστε 30.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία. Και επομένως 20.000 έτη φωτός από την περιφέρειά του, το έξω μέρος του...

Το έτος φωτός είναι μια τεράστια μονάδα που μετρούμε αποστάσεις στο διάστημα. Αν θέλαμε να την πούμε με χιλιόμετρα τότε θα τη λέγαμε: 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα!!!

Αν αυτή τη μονάδα την πολλαπλασιάσουμε με το 30.000 έτη φωτός που είναι η απόστασή μας από το κέντρο του Γαλαξία, θα βρούμε τον τρομακτικό αριθμό 285.000.000.000.000.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή 285 τετράκις εκατομμύρια χιλιόμετρα!!!

Κι αν βάζαμε το μοναδικό μας διαστημόπλοιο που καταφέραμε να στείλουμε έξω τα τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, το Voyager 2, να πάει για το κέντρο του Γαλαξία; Θα χρειαζόταν 683.225.168 χρόνια για να φτάσει εκεί!!! Και να σημειώσω ότι η ταχύτητα αυτού του διαστημοπλοίου είναι 48.280
την ώρα!!!

Το Voyager 2 αναχώρησε από τη Γη τον Αύγουστο του 1977, το θυμάμαι καλά το γεγονός, τη χρονιά εκείνη είχα τελειώσει το Λύκειο και έδινα εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Αγαπούσα πολύ οτιδήποτε είχε να κάνει με το διάστημα και παρακολουθούσα όλες τις επιστημονικές ειδήσεις που έφταναν σε μας τους απλούς ανθρώπους. Ευγνωμονώ μάλιστα την καθηγήτριά μου της Φυσικής, την κ. Πανταζή, που μας είχε γράψει συνδρομητές ενός περιοδικού που λεγόταν Φυσικός Κόσμος! Πόσα και πόσα δε διάβασα στις σελίδες του και για το διάστημα και για πολλά άλλα από τον κόσμο των Φυσικών Επιστημών;

Τα άστρα όμως ήταν από τα πιο αγαπημένα μου θέματα. Εύχομαι κι εσείς να τα αγαπήσετε και να με ακολουθήσετε σ' αυτό το ταξίδι που μόλις ξεκινά!

Με αγάπη

Μαριορή





ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ
Εκτάκι
Εκτάκι

Αριθμός μηνυμάτων : 922
Registration date : 21/11/2007

Αρέσει στους χρήστες volleygirl, pitbull, Tico-Moka και bee

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης