ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Πήγαινε κάτω

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Empty ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Φεβ 02, 2009 10:54 pm

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ HELMEPA JUNIOR
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ %CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%82
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2009
Aνάντη – Κατάντη (προς τα πάνω – προς τα κάτω)
Οι υγρότοποι μας ενώνουν!
Το θέμα του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων είναι “Oι λεκάνες απορροής των ποταμών και η διαχείρισή τους” δίνοντας την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις ιδιαίτερες περιοχές και πως αυτές επηρεάζουν τη σχέση μας με το περιβάλλον.
Τι είναι μια λεκάνη απορροής;

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ %CE%92%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3+5
Ποταμός Βοϊδομάτης (φαράγγι του Βίκου)
Είναι μία χερσαία επιφάνεια που οριοθετείται συνήθως από την κορυφογραμμή της περιβάλλουσας ορεινής έκτασης μέσα στην οποία πέφτουν η βροχή, το χιόνι, και το χαλάζι που στη συνέχεια καταλήγουν σε ένα κεντρικό δίκτυο παροχέτευσης. Το δίκτυο αυτό μπορεί να αποτελείται από διαδοχικά ποτάμια ή χείμαρρους που καταλήγουν στη θάλασσα, σε μία λίμνη ή άλλα επιφανειακά νερά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ %CE%A0%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B12
Λίμνη Παμβώτιδα
Το φετινό σύνθημα «Aνάντη – Κατάντη» εστιάζει στην αλληλεξάρτηση του ανθρώπου με τις λεκάνες απορροής. Ο καθένας ζει σε μια λεκάνη απορροής. Ο τρόπος διαχείρισης των υδάτινων πόρων επηρεάζει άμεσα την κατάσταση των λεκανών απορροής. Η συμπεριφορά μας μπορεί να επιδρά θετικά ή αρνητικά στο έδαφος, στο νερό, στον αέρα, στα φυτά και τα ζώα. Ακόμα κι αν δεν ζούμε κοντά στο νερό, ζούμε σε χερσαίες εκτάσεις οι οποίες αποστραγγίζονται σε αποδέκτες επιφανειακών νερών με αποτέλεσμα οι πράξεις μας να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του νερού.
Οι λεκάνες απορροής απειλούνται από πολλές δραστηριότητες όπως η κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων, οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, η κλιματική αλλαγή, οι εισβολές ξένων ειδών, η υπεραλίευση και η ρύπανση. Και εδώ είναι που πρέπει να ενεργήσουμε!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ %CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%9C%CE%91%CE%A3+%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%91
Το Δέλτα του Καλαμά

Η διαχείριση των λεκανών απορροής είναι μια πρόκληση! Οι υπεύθυνοι για την διαχείριση των υγροτόπων πρέπει να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιωθεί η πληροφόρηση των ανθρώπων ώστε να μάθουν περισσότερα για τις λεκάνες απορροής όπου κατοικούν. Δεν είναι μόνο ευθύνη των αρμόδιων για το χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και του καθενός από εμάς! Όλοι μας, ψαράδες, αγρότες, ιδιοκτήτες εργοστασίων και νοικοκυριά είμαστε χρήστες του νερού και των λεκανών απορροής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2009 συνδέεται άρρηκτα με την καλύτερη κατανόηση και γνώση του τρόπου λειτουργίας και εξέλιξης των λεκανών απορροής.

Η HELMEPA λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι ζούμε σε μια τέτοια ευαίσθητη λεκάνη και παρά το γεγονός ότι αρχικός στόχος της είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, έχει επεκτείνει το Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος της Παιδικής HELMEPA με δραστηριότητες προστασίας των υγροτόπων και των λεκανών απορροής. Η Παιδική HELMEPA ενθαρρύνει τα παιδιά και τους δασκάλους από όλη την Ελλάδα, να καθαρίσουν εθελοντικά παραλίες, λίμνες, ποτάμια και ρεύματα και να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο τη θεσμοθετημένη ημέρα αυτή αλλά και καθημερινά.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ %CE%88%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82+2

Έδεσσα: Καταρράκτης

Ελπίζουμε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για την προστασία των υγροτόπων και των λεκανών απορροής!

Για να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Ramsar:http://www.ramsar.org/

_______________
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Pelar2
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 836
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης