ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

2 απαντήσεις

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Πήγαινε κάτω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Admin Παρ Μαρ 20, 2015 3:46 pm

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Μάθημα αριθμ. 51 από το τετράδιο εργασιών (επαναληπτικό και τελευταίο του τρίτου φυλλαδίου που πλέον θα μείνει στο σπίτι)

ΓΛΩΣΣΑ: Επανάληψη σε ανάγνωση και γραφή.

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ: Ο μικρός πρίγκιπας

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ: Η επετειακή ενότητα για την 25η Μαρτίου από το βιβλίο γλώσσας των παιδιών (σελ. 40 και 41 του βιβλίου)

Έχουν ανάγνωση τον Ύμνο εις την ελευθερία (σελ. 40) και αντιγραφή μία φορά στο τετράδιο αντιγραφής (να γίνει και κατάλληλη εικονογράφηση)
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1272
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Admin Δευ Μαρ 23, 2015 4:00 pm

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Με πολλές απουσίες ξεκίνησε και η σημερινή ημέρα. Κάποιοι απλώς καθυστέρησαν, 3 δεν ήρθαν καθόλου. Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να επισημάνουμε πως και οι απουσίες αλλά και η πρωινή καθυστέρηση ζημιώνουν πολύ την εργασία μας. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα ως τις 8.25 έρχονταν παιδιά. Αποτέλεσμα το προγραμματισμένο μάθημα της Γλώσσας να μην ολοκληρωθεί ως τις 9.40 που χτυπά το κουδούνι.

Για αύριο: Το σχολείο τιμά με γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές της έκτης την 25η Μαρτίου. Οι μαθητές των άλλων τάξεων θα έρθουν στις 8.25 και η γιορτή θα αρχίσει στις 8.30. Θα φοράνε τα καλά τους ρουχαλάκια και δε θα φέρουν τσάντα με βιβλία. Στις 9.30 περίπου η γιορτή θα τελειώσει και οι γονείς θα παραλάβουν τα παιδιά τους. Το ολοήμερο αύριο δε θα λειτουργήσει.

Μεθαύριο, ανήμερα του Ευαγγελισμού, το σχολείο θα παραμείνει κλειστό. Μάθημα θα έχουμε ξανά την Πέμπτη.

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΛΩΣΣΑ:
Μια σημαντική διδακτική ενότητα διδάχτηκε σήμερα. Το πετροκάραβο. Σελ. 39 του βιβλίου. Το τετράδιο εργασιών δεν προλάβαμε να το πιάσουμε...

Το σημαντικό της ενότητας αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος της έκθεσης. Κάναμε διάφορες ασκήσεις πάνω στο κείμενο, που αποτελεί ελεύθερη διασκευή από λαϊκή παράδοση της Κέρκυρας. Εντοπίσαμε τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από το μύθο, μιλήσαμε για πειρατές και τις επιθέσεις που δέχονταν οι παράλιες περιοχές της χώρας μας. Επίσης για την πίστη του ανθρώπου στο Θεό και την προσευχή μας σ' αυτόν στις δύσκολες στιγμές. Ολοκληρώσαμε την επεξεργασία με δραματοποίηση στην οποία άλλοι μαθητές έπαιξαν τους κατοίκους και άλλοι τους πειρατές. Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι αδύνατον να αναπληρωθούν στο σπίτι για όσους απουσίαζαν. Και πολύ δύσκολο να περάσουν μετά και στο γράψιμο της έκθεσης που ακολουθεί. Με θέμα "Το καράβι που θα ήθελες να έχεις".

Στο σχολείο τα παιδιά πρώτα ανέφεραν προφορικά τι καράβια θα ήθελαν να έχουν και τους τονίστηκε πως πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις που προτείνει το βιβλίο τους: φουγάρο, πανιά, άγκυρα, πλώρη κλπ. Στη συνέχεια τους μοιράστηκαν κόλλες Α4 και έκαναν γραπτή περιγραφή του καραβιού τους. Ανταλλάξανε στη συνέχεια τις κόλλες τους με όποιον συμμαθητή τους ήθελαν, και έγινε από το άλλο παιδί ανάγνωση του κειμένου που παρέλαβε και εικονογράφηση. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή, θα διαβάσουμε τις εκθέσεις και θα εξετάσουμε την εικονογράφηση, αν απέδωσε σωστά την περιγραφή.

Να σημειώσω ότι στη διδακτική διαδικασία αξιοποιήσαμε και τα καραβάκια από μπουκάλια που έφεραν τα παιδιά και που ήταν προαπαιτούμενο για το σημερινό μάθημα της έκθεσης.

Εστιάσαμε επίσης στο γραμματικό φαινόμενο του μαθήματος, το σίγμα που ακούγεται ως ζήτα μπροστά από το μ, το β και το γ. Τσεκάραμε με φωσφοριζέ μαρκαδοράκι όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάζει το κείμενο (πχ κόσμος, Σμαρώ, έσβησαν, σγουρομάλλικο κλπ).

Για το σπίτι ανατέθηκε ανάγνωση από το τμήμα του κειμένου που περιέχει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις:

"Το καράβι έφτασε στο πέρασμα..........." ως το τέλος.

Ορθογραφία: Η προτασούλα με το γραμματικό φαινόμενο που λέει ο Μολύβιος.

"Στο ύφασμα βλέπω ζωγραφισμένο ένα θεριό."

(5 φορές στο τετράδιο αντιγραφής)


Θα μελετήσουμε και τις λέξεις - κλειδιά:

"νησί, σημαία, πετρώνω"

Να γίνει καταχώρηση και στο Ευρετήριο.

(το ύφασμα υπάρχει στην ορθογραφία, δε χρειάζεται να το ξαναγράψουν στο τετράδιο αντιγραφής, στο Ευρετήριο όμως πρέπει να το καταχωρήσουν)


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Μπήκαμε σε νέα ενότητα, την 8η. Δείτε στη σελ. 53 τι περιλαμβάνει.

Κάναμε το μάθημα 52 από το χοντρό βιβλίο (σελ. 54 και 55). Οι αριθμοί μέχρι το 70.

Οι ασκήσεις 3 και 5 δίνουν ιδέες για εξάσκηση και στο σπίτι.

Επίσης κάνουμε εξάσκηση με χρήματα, όπως προτείνει η άσκηση 2. Χρησιμοποιούμε αληθινά χρήματα ή τα καρτελάκια που είχαν ετοιμάσει τις προάλλες τα παιδιά.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Διδάχτηκε η επετειακή ενότητα για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και είδαμε σχετικά βίντεο από το you tube). (βιβλίο σελ. 112)

_________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ:

Εξασφαλίσαμε από την Helmepa Junior χρηματοδότηση 60 ευρώ για επίσκεψη σε τόπους που συνάδουν με το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα. Συγκεκριμένα με βάση την απόδειξη που θα πάρουμε από το πούλμαν μπορούμε να πάρουμε αυτό το ποσό από τους υπευθύνους της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πάμε μόνο το δικό μας τμήμα. Και πιθανότατα θα χρειαστούμε κάποιο γονέα μαζί μας αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και έναν ακόμη συνοδό από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου. Μιλήσαμε και με εταιρεία πούλμαν και βρήκαμε πουλμανάκι με 20 θέσεις που θα το πληρώσουμε πολύ πιο φτηνά από το μεγάλο.

Ως πρώτη τέτοια επίσκεψη κλείσαμε την ........ οχτωμαγιά!!! (όπως λέμε Πρωτομαγιά...)

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015. Στο Κέντρο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας στη Γλυφάδα.

Τα παιδιά θα δουν εκεί τις τραυματισμένες χελώνες καρέτα - καρέτα που νοσηλεύονται από τους εθελοντές του κέντρου και θα παρακολουθήσουν σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Θα προηγηθεί στην παραλία έξω από το κέντρο ένας συμβολικός καθαρισμός παραλίας, δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Helmepa Junior.

Θα είναι χαρά μας να έρθουν και άλλοι γονείς, πέραν όσων χωράνε στο πούλμαν, με το δικό τους αυτοκίνητο, και να πάρουν μέρος και αυτοί στην καθαριότητα.

Δείτε εδώ http://protaki.blogspot.gr/2009/03/blog-post_11.html την επίσκεψη που είχαμε κάνει παλιότερα με μια άλλη πρώτη του σχολείου μας στο ίδιο κέντρο στη Γλυφάδα.

Μια ακόμη επίσκεψη που θα επιδιώξουμε να κλείσουμε, αν βρούμε βέβαια ελεύθερη ημερομηνία, θα είναι στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.

Και οι δύο αυτές επισκέψεις συνδυάζονται και με τα μαθήματα της Γλώσσας του φετινού μας αναγνωστικού (δείτε σελ. 41 , 72, 73 και 74).

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 %25CE%25A3%25CE%2591%25CE%259C%25CE%25A0%25CE%2595%25CE%25A1%25201

Και συνάδουν με τα προβλεπόμενα από τις εγκυκλίους για τις διδακτικές επισκέψεις:


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201/98

Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων.

Άρθρο 13
Θέματα λειτουργίας σχολείων

Εκδρομές - διδακτικές επισκέψεις

α. Γενικά:

(1) Οι μετακινήσεις - επισκέψεις εκτός σχολείου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Ημερήσια διδακτική εκδρομή

Διδακτικές επισκέψεις- συμμετοχή - σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

(2) Και οι δύο κατηγορίες εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και υπηρετούν διδακτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς του αναλυτικού προγράμματος. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου σχεδιασμού του εκπαιδευτικού έργου, σε επίπεδο τάξης και σχολικής μονάδας, και δεσμεύουν για τη συμμετοχή όλους τους εκπαιδευτικούς.

(3) Όλες οι μετακινήσεις εκτός νομού, εγκρίνονται από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης ή του Γραφείου Εκπ/σης.

(4) Οι μαθητές που δεν παίρνουν μέρος στις εξόδους από το σχολείο, παραμένουν στην οικία τους μετά από έγκαιρη ενημέρωση των γονέων τους.

(5) Όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου (δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) που συνοδεύει τους μαθητές δικαιούται τις νόμιμες αποζημιώσεις για εκτός έδρας μετακίνηση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών που παίρνουν μέρος στην έξοδο.

(6) Όλες οι μετακινήσεις εκτός σχολείου (εκδρομή, τακτικές και έκτακτες επισκέψεις) στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν τις εννιά (9) για κάθε διδακτικό έτος και καταγράφονται στο ημερολόγιο σχολικής ζωής.

β. Ημερήσια διδακτική εκδρομή:

Το δημοτικό σχολείο μπορεί να πραγματοποιεί μία ολοήμερη εκδρομή κατά σχολικό έτος. με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος και οι γονείς των μαθητών μετά από σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως την ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος και την επιτήρηση των μαθητών την έχουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι γονείς. Η εκδρομή αυτή γίνεται κατά σχολείο ή κατά τάξεις (όχι κατά τμήμα) και εξυπηρετεί γενικούς εκπ/κούς σκοπούς. Πολυήμερες εκδρομές για μαθητές δημοτικών σχολείων δεν επιτρέπονται, εκτός από αυτές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ανταλλαγών στο εσωτερικό ή εξωτερικό και της φιλοξενίας ειδικών φορέων, μετά από απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Ημερήσια εκδρομή πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν σ' αυτή τα 3/4 των μαθητών κάθε τάξης (όχι του τμήματος), για τους οποίους κατατίθεται στο σχολείο σχετική δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα. Στο πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων αναφέρονται o τόπος πραγματοποίησης της εκδρομής, ο χρόνος αναχώρησης, ο πιθανός χρόνος επιστροφής, το μέσο μεταφοράς, το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί καθώς και το όνομα του αρχηγού (όταν απουσιάζουν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής) και των υπευθύνων των τμημάτων. Αντίγραφο του πρακτικού υποβάλλεται στο Σχολικό Σύμβουλο και στον αρμόδιο Προϊστάμενο για ενημέρωση, με την επιφύλαξη της περίπτωσης (3) του εδαφίου α της παρούσης παραγράφου.

γ. Διδακτικές επισκέψεις - συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες :

Παρέχεται η δυνατότητα στις τάξεις και τις σχολικές μονάδες να επιλέγουν με προσοχή τους επισκέψιμους χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς (Μουσεία, Θέατρα, Χώροι Εκθέσεων, Βιβλιοθήκες, Εργαστήρια), μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κτλ. και να οργανώνουν στη συνέχεια τις επισκέψεις τους, οι οποίες δεν θα γίνονται κατά τρόπο τυχαίο και αποσπασματικό, αλλά με προγραμματισμένες δράσεις και ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι διδακτικές εrnσκέψεις και η συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος όλο το σχολείο ή μερικές τάξεις, έχουν διάρκεια μιας ή περισσοτέρων διδακτικών ωρών ή μπορούν και να παραταθούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας, μέχρι και δύο διδακτικές ώρες, για τις περιπτώσεις που αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και εντάσσονται στον ετήσιο ή τριμηνιαίο προγραμματισμό ο οποίος υποβάλλεται στο Σχολικό Σύμβουλο. O Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις για το περιεχόμενο του σχεδιασμού. Με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται έκτακτες επισκέψεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες ενημερώνονται τόσο ο Σχολικός Σύμβουλος όσο και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Εκπαίδευσης. Ο ακριβής τόπος, το μέσο μεταφορείς, η ημέρα και οι ώρες πραγματοποίησης των επισκέψεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων γνωστοποιούνται έγκαιρα, γραπτά ή προφορικά, στο Σχολικό Σύμβουλο και στον αρμόδιο Προϊστάμενο και αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής που αναφέρεται στην επόμενη παράγραφο.

δ. Ειδικές ρυθμίσεις:

Λεπτομέρειες για τις εκδρομές, τις επισκέψεις και τις λοιπές δραστηριότητες καθώς και γι' αυτές που αφορούν τη σχολική ζωή ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους της Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ., όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Επισκέψεις με διανυκτέρευση για ειδικούς λόγους εντός ή και εκτός Ελλάδας πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι διδακτικές επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, πραγματοποιούνται με έγκριση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Π. Ε. και μπορεί να περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση.

Η πραγματοποίηση χωριστής ημερήσιας εκδρομής από μια τάξη γίνεται εφόσον αυτό το επιβάλλουν ιδιαίτεροι παιδαγωγικοί λόγοι και πάντοτε ύστερα από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.

4. Σχολική ζωή - Πολιτισμός

Μέρος της σχολικής ζωής αποτελούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο εκδρομές και επισκέψεις, καθώς και οι κάθε είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες που ικανοποιούν τις ανάγκες του διδακτικού προγράμματος και φέρνουν το παιδί σε επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα και με έργα πολιτισμικής αξίας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Μεταφορά ωραρίου εργασίας σε άλλη βάρδια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μπορεί να γίνει με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων για την οποία ενημερώνονται ο αρμόδιος προϊστάμενος και ο σχολ. σύμβουλος.

Από παιδαγωγική, πολιτιστική και εθνική πλευρά κρίνεται σκόπιμο όλοι οι μαθητές να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής φοίτησης να επισκεφθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο 3 - χώρους και κορυφαία μνημεία της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στόχος είναι να προσεγγίσουν την εθνική πολιτιστική κληρονομιά, να τη γνωρίσουν, να την αγαπήσουν και να τη σεβαστούν. Προτεραιότητα δίνεται σε κάθε είδους μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, διάφορες εκθέσεις, αρχιτεκτονικά μνημεία (αρχαίας, μεσαιωνικής, σύγχρονης εποχής), εκκλησίες, εργαστήρια καλλιτεχνών, θέατρα, χώρους παραστάσεων, συναυλιών κ.ά.

Στα πλαίσια της σχολικής ζωής και του πολιτισμού πραγματοποιούνται επισκέψεις και εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου κλιμακίων ή μεμονωμένων καλλιτεχνών μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών τεχνών και άλλων πνευματικών ανθρώπων ή ειδικών επιστημόνων που καλούνται από σχολείο ή την τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και πραγματοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού.

Η οργάνωση των μαθητικών κοινοτήτων, του σχολικού συνεταιρισμού, εκθέσεων έργων των μαθητών, σχολικών εορτών, εκθέσεων βιβλίων, η συμμετοχή του σχολείου σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η χορωδία, o χορός, οι αθλητικοί αγώνες, οι επισκέψεις για παρακολούθηση αθλητικών, καλλιτεχνικών και λαϊκών εκδηλώσεων αποτελούν επίσης μέρος της σχολικής ζωής και του πολιτισμού.

Ημερήσια διδακτική εκδρομή έχει προγραμματιστεί από ολόκληρο το σχολείο για τις 29 Μάη 2015, στο αθλητικό κέντρο ΣΑΝ ΣΙΡΟ.

Έχουμε δε πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες τις εξής διδακτικές επισκέψεις:

3/10/2014: Η πρώτη διδακτική επίσκεψη της χρονιάς. Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων : 1) Το δικαίωμα να είσαι παιδί, 2) Εγώ το παιδί. Κόστος 5 ευρώ για κάθε παιδί. - Επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο (ζωολογικός κήπος, παιδική χαρά)

4/11/2014. Τρίτη. Η 2η διδακτική μας επίσκεψη. Στο ΙΜΕ. Πρόγραμμα για τα δικαιώματα των ζώων.

19/12/2014. Παρασκευή. Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης. ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ: Τα παραμύθια το έσκασαν!

Μια ακόμη διδακτική επίσκεψη που είχαμε προγραμματίσει με τις συναδέλφους των άλλων τμημάτων της Πρώτης, για παρακολούθηση προγράμματος σχετικά με τη διατροφή, 29/1/2015, ακυρώθηκε γιατί κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Προτιμήσαμε να κάνουμε δικό μας πρόγραμμα στην τάξη, παίρνοντας όλοι μαζί το πρωινό μας στην αίθουσα. (ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ, 12 ΦΛΕΒΑΡΗ 2015). Παράλληλα τα χιόνια και οι βροχές και οι ιώσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν επέτρεψαν οργάνωση άλλης διδακτικής επίσκεψης.

Να σημειώσουμε τέλος πως από τις προηγούμενες διδακτικές επισκέψεις έχουν περισσέψει στο ταμείο της τάξης μας 26,97 ευρώ, τα οποία και θα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε μέρος των εξόδων των επισκέψεων που θα κάνουμε στη συνέχεια.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1272
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Admin Πεμ Μαρ 26, 2015 2:22 pm

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΓΛΩΣΣΑ:
Ολοκληρώσαμε το Πετροκάραβο. Εργαστήκαμε στο τετράδιο εργασιών, σελ. 39.

Ανάγνωση: Την άσκηση 2 του τετραδίου εργασιών. (όσοι δυσκολεύονται, ας διαβάσουν το μισό)

Ορθογραφία:  "Γυρίζω, γυρίζω, τον κόσμο τριγυρίζω".

Να τη γράψουν 5 φορές στο τετράδιο εργασιών.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Μοιράστηκε στα παιδιά το 4ο τεύχος του τετραδίου εργασιών και κάναμε το μάθημα 52. (οι αριθμοί μέχρι το 70)

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:  Τα παιχνίδια! (σελίδα 106 του βιβλίου)

Συναντήσαμε εδώ ξανά τη σβούρα που τη διδαχθήκαμε το πρωί και στη Γλώσσα.

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ: Η Παιχνιδιάρα Αλφαβήτα της Μαριορής!  

Δείτε σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο της τάξης:

http://prwtakia2014.blogspot.gr/2015/03/blog-post_26.html



______________________________

Μοιράστηκε στα παιδιά ανακοίνωση (υπεύθυνη δήλωση) για τη διδακτική επίσκεψη που θα κάνουμε την ερχόμενη Πέμπτη, στο Ναυτικό Μουσείο. Παρακαλώ να τη συμπληρώσετε και να μας τη στείλετε το συντομότερο δυνατό ώστε να ξέρουμε έγκαιρα αν έχουμε τη νόμιμη συμμετοχή.

Το κόστος ανά παιδί είναι 5 ευρώ (τα 2 ευρώ είναι για το μουσείο και τα 3 για το πούλμαν).
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1272
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Admin Παρ Μαρ 27, 2015 2:53 pm

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
Από το χοντρό βιβλίο το μάθημα 53 (εισαγωγή στον πολλαπλασιασμό). Πρώτη προσέγγιση στην έννοια της προπαίδειας. Εξασκούμαστε στο σπίτι να ανεβαίνουμε 5 - 5 ως το 50 και 10 - 10 ως το 100. Χρήσιμο είναι να μπορούν και ανάποδα να κάνουν αυτή τη διαδικασία.

ΓΛΩΣΣΑ:  1 ώρα. Επανάληψη. Στο σπίτι να γίνει επανάληψη στην ανάγνωση και στις ορθογραφίες που διδάχτηκαν το τελευταίο διάστημα. (Ενότητα Καράβια).

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΊΑ: Γνωριμία με τον Πινόκιο.

Διαβάσαμε τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου προς μεγάλη δυστυχία μερικών που ήθελαν να δουν τον Πινόκιο σε βίντεο...  Εξηγήσαμε πως φιλαναγνωσία σημαίνει να αγαπήσουμε το διάβασμα και επιμείναμε στην ανάγνωση. Με την ίδια επιμονή πρέπει και οι γονείς στο σπίτι να στρέψουν το ενδιαφέρον των παιδιών στην ανάγνωση ιστοριών από τη ζημιογόνα για την ηλικία τους παρακολούθηση τηλεοπτικών ταινιών, σειρών κλπ. Ο καλύτερος τρόπος είναι το ζωντανό παράδειγμα των γονέων. Θα βοηθήσει επίσης πολύ αν διαβάζουμε βιβλία μαζί με το παιδί μας και συζητάμε για όσα διαβάσαμε.

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ: Επιτραπέζια παιγνίδια στην τάξη

_____________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:  Δέκα παιδιά έφεραν κιόλας υπεύθυνες δηλώσεις και χρήματα για τη διδακτική επίσκεψη που θα πάμε την ερχόμενη Πέμπτη στο Ναυτικό Μουσείο. Περιμένουμε και από τα άλλα παιδιά να τα φέρουν τη Δευτέρα.

Κατασκευή πασχαλινών καλαθιών:  Δείξαμε σήμερα στην τάξη πώς μπορούμε να φτιάξουμε όμορφα καλαθάκια για το Πάσχα και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε μια δραστηριότητα από το πρόγραμμα της Helmepa Junior.

Δείτε σχετική ανάρτηση εδώ

http://prwtakia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_24.html

και εφοδιάστε τα παιδιά από Δευτέρα με κεσεδάκια από γιαούρτι για να φτιάξουμε ο καθένας το δικό του καλάθι.

Θα μας διευκολύνετε αν αφαιρέσετε τον πάτο του καλαθιού με ένα ψαλίδι. Μην τον πετάξετε όμως, θα τον χρειαστούμε και αυτόν, αλλιώς θα φτιάξουμε καλάθι δίχως πάτο!

Για το ντύσιμο των καλαθιών χρειαζόμαστε γκοφρέ, ψαλιδάκι και κόλλα.

Στο σχολείο μας έχει περισσέψει γκοφρέ από άλλες δραστηριότητες. Όποιος θέλει όμως μπορεί να φέρει και άλλο.  


________________

Την Κυριακή μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά!

Καλό Σαββατοκύριακο!
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1272
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Admin Δευ Μαρ 30, 2015 1:58 pm

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΓΛΩΣΣΑ:
Γράψαμε την ορθογραφία μας και τη διορθώσαμε.

Διαβάσαμε στη συνέχεια το ποίημα του Νίκου Γκάτσου: "Μια Κυριακή του Μάρτη" και κάναμε σχετική επεξεργασία.

Ακούσαμε και μελοποιημένο το ποίημα από βίντεο αναρτημένο στο you tube. Οι περισσότεροι και το χόρεψαν.

Για το σπίτι έχουμε ανάγνωση όλου του ποιήματος και να γράψουμε τον τίτλο (Μια Κυριακή του Μάρτη) ως ορθογραφία πέντε φορές στο τετράδιο αντιγραφής. (κατασκευή ανάλογης ζωγραφιάς).

Με αφορμή τον πίνακα του Κ. Παρθένη, "Το λιμάνι της Καλαμάτας", είδαμε τα έργα που έφτιαξαν τα παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα για το φετινό διαγωνισμό της Helmepa Junior. Από τα έργα αυτά πρέπει ως το τέλος της εβδομάδας να επιλέξουμε τα τρία καλύτερα και να στείλουμε τις επιλογές μας στην Helpepa. Να θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός είχε παρεμφερές με τον πίνακα του Παρθένη θέμα: Λιμάνια, ακτές και γαλάζιες θάλασσες.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Το μάθημα 53 από το λεπτό βιβλίο - δηλαδή το τετράδιο εργασιών. Πολλαπλασιασμός και πρώτη προσέγγιση στην αντίστροφη πράξη της διαίρεσης.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Τα παιχνίδια άλλοτε και σήμερα, το αγαπημένο μου παιχνίδι (σελ. 107 - 108 του βιβλίου). Παρουσίαση του νευρόσπαστου

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 %25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%259D%25CE%2598%25CE%259F%25CE%25A3%2520%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%25A7%25CE%2591%25CE%2599%25CE%2591%2520055

από το αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου (αρχαία κούκλα πήλινη που μπορούσε να κινεί χέρια, πόδια και ενίοτε και κεφάλι) - σύνδεση με το επόμενο μάθημα της μελέτης περιβάλλοντος που θα μιλήσουμε για τον πολιτισμό και τα μουσεία. Μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη θα κάνουμε και διδακτική επίσκεψη σε μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι είναι ένα μουσείο.

Είδαμε επίσης από το μουσείο Κορίνθου τα πήλινα μέλη και όργανα σώματος

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 %25CE%259A%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%259D%25CE%2598%25CE%259F%25CE%25A3%2520%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%25A7%25CE%2591%25CE%2599%25CE%2591%2520064

που αφιέρωναν οι ασθενείς στον Ασκληπιό και ζητώντας τη θεραπεία τους (σύνδεση με τα πρόσφατα μαθήματα της Μελέτης Περιβάλλοντος που ασχοληθήκαμε με το σώμα).

Στο σπίτι έχουμε να γράψουμε σε φύλλο ντοσιέ για το αγαπημένο μας παιχνίδι και να φτιάξουμε σχετική ζωγραφιά. (παρουσίαση του παιχνιδιού, κανόνες, με ποιους το παίζουμε, γιατί το αγαπάμε κλπ)

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1272
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015  - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση από Admin Τρι Μαρ 31, 2015 5:23 pm

ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΓΛΩΣΣΑ:
Από το τετράδιο εργασιών κάναμε ασκήσεις επανάληψης.

Σελίδες 40, 41 και 42. Έγιναν οι ασκήσεις 1, 2, 3, 5. (χρήση αποστρόφου, οικογένειες λέξεων, πότε τονίζεται το που και το πως, καταλήξεις των ουδετέρων σε -ι.

Οι άλλες ασκήσεις θα γίνουν αύριο, εκτός από την 4 που τα παιδιά θα τη γράψουν στο σπίτι και σε φύλλο ντοσιέ. Στο σχολείο τα παιδιά αναφέρανε προφορικά τις σκέψεις τους για το θέμα αυτό, τι θα κάνουν τα παιχνίδια όταν φτάσουν στο λιμάνι. Τα αφήνουμε και στο σπίτι να πούνε τις σκέψεις τους και μετά τα βοηθάμε να γράψουν αυτά ακριβώς που είπαν. Είναι σημαντική διαδικασία να γράφουν όπως μιλάνε και όχι οι μεγάλοι να τα βάζουν να γράψουν ετούτο ή το άλλο. Μην ξεχνάτε πως ο σκοπός είναι να γράφουν ωραίες εκθέσεις και μέσα στο σχολείο, μόνα τους. Η υπερβολική βοήθεια στο σπίτι δε θα τα βοηθήσει να το πετύχουν. Αυτό που θέλουμε από τους γονείς είναι μόνο να κουβεντιάζουν με το παιδί τους το θέμα και στη συνέχεια να το παρωθούν αυτά που είπε να τα γράψει. Δεν απαγορεύεται να του πούμε πώς γράφεται μια λέξη, μα δεν είναι και υποχρεωτικό. Μετράει ο τρόπος έκφρασης και όχι η ορθογραφία.

Ανάγνωση: Από την άσκηση 1, σελ. 40. Θα διαβάσουν τι τραγουδούν οι ναύτες.

Το ίδιο τραγουδάκι θα το γράψουν και στο τετράδιο αντιγραφής μία φορά και θα κάνουν σχετική ζωγραφιά.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Ξεκινήσαμε τις μετρήσεις.... Μάθημα 54 στο χοντρό βιβλίο, μόνο η σελίδα 58.

Θα χρειαστεί να αγοράσουμε ένα ξύλινο μέτρο, σαν αυτό που δείχνει το βιβλίο μας. Θα το βρούμε στα χρωματοπωλεία. Και θα το χρησιμοποιούμε σε όλες τις επόμενες τάξεις.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

Κάνουμε ρεπορτάζ για τα παιχνίδια και συμπληρώνουμε την τελευταία εργασία της σελίδας 108. Έχει τέσσερα κυκλάκια εκεί και θα γράψουμε αντίστοιχα 4 παιχνίδια που θα μας αναφέρουν οι γονείς μας και οι παππούδες μας ότι έπαιζαν μικροί. Ζητάμε ένα από τα παιχνίδια να το παίξουν και μαζί μας για να το μάθουμε.

Κάναμε επίσης τη σελίδα 109 και 110. Πώς ανακαλύπτω την ιστορία του τόπου μου.

Μιλήσαμε για τους αρχαίους τάφους στη γειτονιά μας, τον Παρθενώνα, τον Περικλή και τη Μύρτιδα.

______________________________________

Σχόλιο: Την ώρα της προσευχής ήμασταν 10 παιδάκια μόνο. Την ώρα που μπήκαμε στην αίθουσα έφτασαν άλλοι 3 και δέκα λεπτά αργότερα ακόμη ένας. Σύνολο δηλαδή 14 από τους 17. Οι απόντες καλό είναι μέσω διαδικτύου να ενημερώνονται οι γονείς τους και να κάνουν όσα μπορούν στο σπίτι. Μα σίγουρα είναι αδύνατον να κάνουν όλα όσα διδάχτηκαν τα παιδιά στο σχολείο. Εκτός αν οι γονείς είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και γνωρίζουν πώς να διδάξουν τις ενότητες αυτές. Προσπαθούμε λοιπόν με κάθε τρόπο να μη χάνουν μαθήματα τα παιδιά μας γιατί αναπόφευκτα δημιουργούν κενά στη μάθηση. Αυτό δε σημαίνει πως θα τα στείλουμε στο σχολείο άρρωστα μα πως θα λάβουμε όσο γίνεται τα μέτρα μας να μην αρρωσταίνουν τακτικά.

Να σημειώσω ακόμη πως δεν ερχόμαστε στο σχολείο στις 2 το μεσημέρι και μάλιστα μέρα που η δασκάλα έχει εφημερία για να ζητήσουμε τα μαθήματα. Δεν είναι κάτι που δίνεται στο χέρι. Χρειάζεται να εξηγήσεις ετούτο και το άλλο. Να σημειώσεις επάνω στο βιβλίο κλπ. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε τα κενά που βλέπουμε στο πρόγραμμα ότι έχει η δασκάλα και να περάσουμε από το σχολείο εκείνη την ώρα για να μας πει τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, να της φέρουμε μια εργασία που έκανε το άρρωστο παιδάκι, να πάρουμε αντίστοιχα μια φωτοτυπία ή εργασία που μοιράστηκε εκείνη την ημέρα στην τάξη.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1272
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης