Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας

Πήγαινε κάτω

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Empty Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Μαρ 10, 2008 3:05 pm

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_913
Σκηνή από παλιότερη παράσταση του έργου: "Τα βαφτίσια των Σκλάβων"

Η γιορτή που ετοιμάζουμε φέτος κινείται σε δυο άξονες. Ήδη σας έχουμε παρουσιάσει εκείνον που αφορά τον εθνικό μας ποιητή, το Διονύσιο Σολωμό. Τον άνθρωπο που με την πένα του ύμνησε με απαράμιλλη τέχνη τα μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους. Όπως όμως αναφέρεται και στο αφιέρωμα που ανεβάζουμε:
"Τι αξία έχουν τα λόγια όταν δε γίνονται πράξη;"

Έτσι, αναγκαστικά θα λέγαμε, το δεύτερο σκέλος της γιορτής μας οφείλει να υπηρετήσει αυτή ακριβώς τη διάσταση του μεγάλου αγώνα των παππούδων μας. Να υμνήσει τους ανθρώπους που έπραξαν. Που έδωσαν τη ζωή τους την ίδια για το μεγάλο σκοπό. Και υπέγραψαν με το αίμα τους την απόφαση για:
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Philik10
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟ
Το έργο που επιλέξαμε έχει τίτλο: "Τα βαφτίσια των σκλάβων". Ο τόπος που διαδραματίζεται είναι η καρδιά της επανάστασης του '21: Ο Μοριάς. Χρόνος η τελευταία νύχτα... Η σκηνή διαδραματίζεται στο σπίτι του Σταμάτη και της Ανθής. Σταμάτης και Ανθή θα μπορούσε εκείνη την ώρα να είναι ο κάθε Έλληνας. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ιστορία σώζει τα ονόματα των μεγάλων ηρώων αλλά τα ιστορικά γεγονότα γράφονται από χιλιάδες ανώνυμους και απλούς ανθρώπους.
Εκεί λοιπόν, στο σπιτικό του κυρ Σταμάτη, θα παρακολουθήσουμε τις τελευταίες ετοιμασίες των σκλαβωμένων Ελλήνων λίγο πριν ανάψει η φωτιά της μάχης. Άντρες, γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά! Θα τους δούμε με όλο τον ενθουσιασμό αλλά και όλη την αγωνία, να ελπίζουν αλλά και να φοβούνται... Γιατί οι Τούρκοι έχουν δύναμη και οι φτωχοί ραγιάδες έχουν μόνο τη δύναμη της ψυχής τους. Λιγοστά τα καριοφίλια και τα μπαρουτόβολα. Μεγάλο το όνειρο και η αγάπη τους και η δίψα τους για λευτεριά.
Το έργο προβάλλει κυρίως το ρόλο της Φιλικής Εταιρείας που ήταν και ο καθοριστικός για να ξεκινήσει η επανάσταση του '21. Η ιδέα τριών μόλις ανθρώπων, του Νικόλαου Σκουφά, του Αθανάσιου Τσακάλωφ και του Εμμανουήλ Ξάνθου, για ίδρυση παράνομης και μυστικής οργάνωσης με την επωνυμία "ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", στα 1814 στην Οδησσό της τότε Ρωσίας, ήταν ο θεμέλιος λίθος όλων όσων ακολούθησαν.
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Fil_et10
Τα κέρινα ομοιώματα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας στο Μουσείο Βρέλλη στα Γιάννενα.
Οι τρεις αυτοί άνθρωποι, έμποροι στο επάγγελμα, μπόρεσαν να επιστρατεύσουν το δαιμόνιο πνεύμα της φυλής, να αναστήσουν την πονηριά του ομηρικού Οδυσσέα, και να νικήσουν το φόβο των σκλαβωμένων Ελλήνων λέγοντας ένα ... ψέμα: Πως πίσω από εκείνους υπήρχε μια αόρατη και πανίσχυρη Ανώτατη Αρχή και η οποία στήριζε τους πόθους των Ελλήνων για λευτεριά. Δήθεν για λόγους συνωμοτικούς, ουδέποτε κατονόμαζαν αυτή την Αρχή. Όλων όμως ο νους πήγαινε στην κραταιά τότε Ρωσία που έχοντας κοινό θρήσκευμα με τους Έλληνες είχε αποκτήσει στα μάτια των Ρωμιών το ρόλο του "Μόσκοβου" που θα τους έφερνε το σεφέρι...

Ακόμα τούτη την άνοιξη
Ραγιάδες, ραγιάδες,
Τούτο το καλοκαίρι
Καημένη Ρούμελη,
Όσο να ’ρθή ο Μόσκοβος
Ραγιάδες, ραγιάδες
Να φέρει το σεφέρι
Μωρηά και Ρούμελη.
Όσο και αν ψέματα δεν πρέπει να λέμε, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως το "ψέμα" αυτό που επινόησαν οι Σκουφάς, Τσακάλωφ και Ξάνθος, στάθηκε σωτήριο. Κι άλλο τόσο έξυπνη ήταν η ιδέα για θέσπιση συνωμοτικών κανόνων. Η Φιλική Εταιρεία υπήρξε μυστική οργάνωση με αυστηρούς κανόνες πειθαρχίας και με κώδικες επικοινωνίας ώστε να μείνει κρυφό το μεγάλο μυστικό μέχρι και την τελευταία στιγμή... Για να γίνει κάποιος μέλος της έπρεπε να δώσει τον περίφημο όρκο:
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Orkosf10
Ένας όρκος που προέβλεπε αγώνα μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος για την ελευθερία της δούλης πατρίδος... και θάνατο για όποιον δεν τηρούσε τον όρκο του.
Στο έργο που ανεβάζουμε, μία από τις σημαντικότερες σκηνές του είναι ακριβώς αυτός ο όρκος. Όχι μόνο για να ζωντανέψουμε την ιστορική μνήμη αλλά και για να αναθερμάνουμε τον όρκο αυτό στις καρδιές όλων μας. Μπορεί η πατρίδα μας σήμερα να είναι λεύτερη αλλά για να μείνει η λευτεριά στον τόπο μας, αρκεί να ρίξουμε το βλέμμα πρόχειρα στα τρεις χιλιάδες χρόνια της ιστορίας μας, οφείλει η κάθε γενιά τον ίδιο όρκο να υπηρετεί. "Μολών Λαβέ" στις Θερμοπύλες, "Πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν" στα χρόνια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, "Ελευθερία ή Θάνατος" το '21, "ΟΧΙ" το 1940... Οι λέξεις αλλάζουν μα ο όρκος μένει πάντα ίδιος. Και πρέπει να μένει.
Τα παιδιά που θα ενσαρκώσουν τους ήρωες στη γιορτή που ετοιμάζουμε, αυτό ακριβώς υπηρετούν. Δε θα ανέβουν στη σκηνή για να τα τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες και βίντεο. Αλλά για να βιώσουν τα ίδια τα συναισθήματα εκείνων των ανθρώπων που έκαναν παρανάλωμα τη ζωή τους για να αναστήσουν την πατρίδα. Δε θα βαφτίσουν απλώς ένα ψεύτικο μωράκι με το όνομα της λευτεριάς. Θα βαφτιστούν τα ίδια στα μεγάλα ιδανικά της φυλής και θα αναβαφτίσουν και τις δικές μας ελπίδες πως ποτέ δεν έπαψε το Ελληνόπουλο να τραγουδά:
"Άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες"
Γι' αυτό και ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένα μικρό παιδί, ο Νικολός. Με τα δικά του λόγια αρχίζει το έργο και με τα δικά του τελειώνει. Γιατί τα παιδιά δεν είναι μόνο οι πρωταγωνιστές της μικρής σχολικής γιορτούλας μας. Είναι το αύριο του λαού και του τόπου μας. Και θέλουμε, και πρέπει, να τα γαλουχήσουμε με όλα εκείνα τα ιδανικά που θα εξασφαλίσουν φωτεινό και ευτυχισμένο το μέλλον της Ελλάδας μας. Να μάθουν από μικρά πως τίποτα δεν καταχτιέται χωρίς αγώνα και προσπάθεια.
Το έργο έχει όμως και έναν ακόμη ήρωα. Είναι ο μοναδικός επώνυμος ήρωας, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας στην Πελοπόννησο, ο γνωστός σε όλους μας Παπαφλέσσας.
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Papafe10
Ο Παπαφλέσσας, ο Γρηγόριος Δικαίος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες της ελληνικής ιστορίας. Είναι αυτός που έφερε το μήνυμα από την Ανώτατη Αρχή στην Πελοπόννησο, αυτός που οργάνωσε τα πάντα με απόλυτη μυστικότητα αλλά και αυτός που στις 20 Μάη του 1825 βάδισε στο θάνατο για να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση. Η τραγική θυσία του στο Μανιάκι ανάγκασε ως και τον εχθρό, τον Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου, να του αποδώσει τιμή με το περίφημο "Φίλημα".
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 96694310
Ο Παπαφλέσσας στο έργο μας και στη γιορτή που θα παρουσιάσουμε είναι ο αντίποδας κατά κάποιον τρόπο του Σολωμού. Είναι αυτός που θα δώσει το τραγικό νόημα στην πρόταση: "Τι αξία έχουν τα λόγια αν δε γίνονται πράξη"!
Γιατί ο Παπαφλέσσας υπήρξε ένας άνθρωπος χείμαρρος. Αν και κληρικός, ήταν πάντα έτοιμος να λύσει το ζωνάρι του για καυγά. Ακόμη και στη Φιλική Εταιρεία μπήκε με το έτσι θέλω και μετά από χειροδικία με τον εκπρόσωπο των Φιλικών, τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο. Από το λαιμό τον έπιασε ο Παπαφλέσσας όταν κατάλαβε ότι υπάρχει κάποια οργάνωση και τον ανάγκασε να τον οδηγήσει μπροστά στην ... Ανώτατη Αρχή. Δηλαδή στον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο, αφού ο Σκουφάς είχε ήδη πεθάνει. Τη θέση τη δική του κατέλαβε σύντομα ο φλογερός επαναστάτης. Αυτός με το Γεώργιο Λεβέντη καταστρώσανε στη συνέχεια το "γενικόν σχέδιον" της επανάστασης, ορίζοντας την έναρξή της στη Μολδοβλαχία με τον Υψηλάντη ως αντιπερισπασμό και σχεδόν ταυτόχρονα έναρξη ένοπλου αγώνα στην Πελοπόννησο κάτω από την καθοδήγηση του ίδιου του Παπαφλέσσα.
Εκείνος που έγραψε το έργο "Τα βαφτίσια των σκλάβων" θα πρέπει να γνώριζε καλά τις λεπτομέρειες της ζωής του ήρωα. Δυστυχώς εμείς δε γνωρίζουμε το δικό του όνομα. Το έργο πάντως βρίσκεται στο βιβλίο:
"Η γιορτή μας" του Ν. Σκόπα, εκδόσεις Λουκόπουλου.
Η πολυτονική του μορφή αλλά και οι ανάγκες της τάξης μας μας ανάγκασαν να το διασκευάσουμε ανάλογα. Όμως στις βασικές του λεπτομέρειες έμεινε το ίδιο και ο προσεκτικός θεατής που γνωρίζει και το βίο του Παπαφλέσσα, θα αναγνωρίσει στο μικρό Νικολό, τον ίδιο τον Παπαφλέσσα στα νιάτα του... Γεννήθηκε στα 1788 στην Πολιανή της Μεσσηνίας και σπούδασε στη σχολή της Δημητσάνας. Η μόρφωση που έλαβε έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Ήταν αυτή που άναψε μέσα του τη φλόγα να φωτίσει τα σκλαβωμένα αδέρφια του... όπως και η μάνα του έργου παραγγέλνει στο γιο της, το Νικολό. Και όπως πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι συμβαίνει με τη μόρφωση και τη γνώση.
Είναι αυτό ακριβώς το σημείο του έργου που δημιουργεί το δεσμό με το αφιέρωμα στο Σολωμό και καθιστά τα δύο μέρη της γιορτής μας ένα σύνολο οργανικό και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ροή αέναη ανάμεσα στο λόγο και το έργο του ανθρώπου. Τα λόγια δεν έχουν αξία αν δε γίνουν πράξη αλλά και οι μεγάλες πράξεις προϋποθέτουν νου και γνώση και Λόγο... Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούν μόνα τους να μας οδηγήσουν στη νίκη και στο ποθητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται το μέτρο και η χρυσή τομή των δύο. Το ίδιο μέτρο που φλόγισε και τις καρδιές των επαναστατημένων Ελλήνων όταν βροντοφώναξαν το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ.
Δε βάδισαν στο θάνατο για να πεθάνουν, αλλά για να ξαναγεννηθεί η πατρίδα. Για να γυρίσει στον τόπο η Λευτεριά... Με το δικό τους θάνατο πότισαν το δέντρο της ζωής. Γιατί ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς θάνατο... Όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό. Είναι όμως και αληθές.
Κι ο Παπαφλέσσας το γνώριζε καλά. Όταν λοιπόν χρειάστηκε, την ώρα που η επανάσταση κρεμόταν από μία τρίχα, στάθηκε με 300 μόλις παλικάρια στο Μανιάκι, ως νέος Λεωνίδας, και έκανε το σύνθημα πράξη ζωής και θανάτου. Έμεινε εκεί και πολέμησε έως τελευταίας ρανίδας του αίματός του. Για την ελευθερία της δούλης πατρίδος. Όπως ορκίστηκε όταν μπήκε στη Φιλική Εταιρεία. Όπως και στο έργο μας θα βάλει τους Έλληνες να ορκιστούν.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 836
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Empty Απ: Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Μαρ 10, 2008 4:43 pm

ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ

Ανθή

Κοιμήσου αστρί, κοιμήσου αυγή,
κοιμήσου νιο φεγγάρι.
Κοιμήσου και παράγγειλα
στην Πόλη τα προικιά σου,
στη Βενετιά τα ρούχα σου
και τα διαμαντικά σου.

Κοιμήσου μες την κούνια σου
και στα χρυσά πανιά σου
κι η Παναγιά η Δέσποινα
να ‘ναι η συντροφιά σου…


Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 91395711
Μάρτιος 1985. "Βαφτίσια των Σκλάβων" στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης
(Το πρώτο ανέβασμα του έργου και οι πρώτοι μαθητές της Μαριορής...)

ΣΚΗΝΗ Α΄


ΝΙΚΟΛΟΣ Τελείωσες, μανούλα; Θέλω να διαβάσω τα μαθήματά μου.

ΑΝΘΗ Αποκοιμήθηκε το χρυσό μου! Τελείωσα, Νικολό.

ΝΙΚΟΛΟΣ «Ελεήμων, ελέησόν με ο Θεός, κατά το μέγα έλεός Σου, κατά το πλήθος των οικτιρμών Σου…»

ΑΝΘΗ Σιγότερα, Νικολό! Θα ξυπνήσεις την αδερφούλα σου.

ΝΙΚΟΛΟΣ Ξέρεις, μανούλα; Αύριο έχομε εξετάσεις. Τελειώσαμε το Ψαλτήρι και θα μπούμε σε άλλο βιβλίο. Θα πάω σε ανώτερη τάξη…

ΑΝΘΗ Μπράβο, γιόκα μου! Εσύ θα μάθεις γράμματα και θα γίνεις καλός άνθρωπος. Θα φωτίσεις τα σκλαβωμένα αδέρφια μας, που ζούνε στα σκοτάδια.

ΝΙΚΟΛΟΣ Ο παπα – Νικόλας, ο δάσκαλός μας, μ’ έβαλε πρωτόσκολο. Τώρα θα κάνω μάθημα στους μικρότερους μαθητές.

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 92496010
Βαφτίσια των Σκλάβων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Μάρτιος 1990
(Η τότε αίθουσα τελετών του σχολείου ήταν η φετινή αίθουσα μαθημάτων της τάξης μας... Ε, όχι, δεν ήταν και τόσο μικρή! Ήταν ενωμένη με την περσινή μας αίθουσα. Λίγα χρόνια αργότερα που δε χωρούσαμε πια στις τάξεις, προέκυψε η ανάγκη να χωριστεί η αίθουσα τελετών στα δυο και να μετατραπεί σε δυο μικρές αίθουσες διδασκαλίας.)


ΑΝΘΗ Ποιος τη χάρη σου! Μα πέρασε, Νικολό μου, η ώρα και πρέπει να φύγεις για το σχολειό.

ΝΙΚΟΛΟΣ Σήμερα δεν έχουμε σχολειό, μανούλα. Ο δάσκαλός μας θα έρθει εδώ, στο σπίτι μας, και άλλοι μαζί…

ΑΝΘΗ Πώς το ξέρεις;

ΝΙΚΟΛΟΣ Το πρωί που έλειπες στο χωράφι, ήρθε ο θείος ο Θανάσης. Κλείστηκαν με τον πατέρα στην κάμαρα και σιγοκουβέντιαζαν. Εμένα με έδιωξαν για να μην ακούσω τα μυστικά τους. Μα έννοια τους! Εγώ έκανα πως έφυγα και γύρισα αμέσως. Έβαλα αυτί στην κλειδαρότρυπα και τ’ άκουσα όλα!

ΑΝΘΗ Ντροπή σου, Νικολό. Δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό!

ΝΙΚΟΛΟΣ Ποπό! Έχει να καεί το πελεκούδι εδώ πέρα!

ΑΝΘΗ Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

ΝΙΚΟΛΟΣ Άι, βρε Τουρκαλάδες, τώρα θα δείτε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος!

ΑΝΘΗ Χριστέ και Παναγία!

ΝΙΚΟΛΟΣ Μανούλα, άκου. Θα σου τα εξηγήσω όλα με το νι και με το σίγμα.

(Ακούγονται πατήματα στο βάθος της σκηνής)

ΣΚΗΝΗ Β΄

ΑΝΘΗ Σώπα, κάποιος έρχεται…

ΝΙΚΟΛΟΣ Είναι ο πατέρας.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Καλησπέρα γυναίκα. Καλησπέρα Νικολό.

ΑΝΘΗΝΙΚΟΛΟΣ Καλώς τον

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ανθή! Πήγαινε το μωρό δίπλα στην κάμαρη, για να μην ξυπνήσει. Εσύ, Νικολό, δε θα πας σχολείο απόψε, θα μείνεις εδώ. Κλείστε τα παράθυρα να μη μας βλέπουν από το δρόμο. Άιντε, σύντομα.

ΑΝΘΗ Τι συμβαίνει, Σταμάτη;

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 93195310
2004. Στη Σινώπης... Παράσταση μέσα στην αίθουσα.
(Την περίοδο αυτή, φθινόπωρο 2003 έως και Φεβρουάριο του 2006, οι μεγάλες τάξεις του σχολείου μας στεγάζονταν στο παλιό κτίριο της Σινώπης καθώς στο κτίριο της Βοσπόρου γινόταν ανέγερση της νέας πτέρυγας.)


ΣΤΑΜΑΤΗΣ Απόψε θα ‘ρθουν στο σπίτι μας οι δημογέροντες κι ο παπα – Νικόλας. Έχουμε να συζητήσουμε.

ΝΙΚΟΛΟΣ Δε σου τα ‘λεγα εγώ;

ΑΝΘΗ Για καλό, Σταμάτη;

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Για το καλό της πατρίδας, Ανθή. Σήμερα περνάει από το χωριό μας ο Παπαφλέσσας. Ήρθε κρυφά από την Οδησσό και μας φέρνει το μεγάλο μήνυμα. Κοντοζυγώνει η ώρα του λυτρωμού μας, γυναίκα.

ΑΝΘΗ Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Πάω μέσα.

ΝΙΚΟΛΟΣ Πατέρα, ακούγονται βήματα.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Έρχονται, αυτοί είναι.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 836
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Empty Απ: Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Μαρ 10, 2008 5:46 pm

ΣΚΗΝΗ Γ΄
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_910ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Γεια και χαρά σας, αδέρφια. Καλή Λευτεριά!

ΟΛΟΙ Αμήν, να δώσει ο Θεός!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Καλώς μας ήρθες, Παπαφλέσσα. Τι νέα μας φέρνεις;

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Αδέρφια, η ώρα δε σηκώνει λόγια πολλά. Ένα λόγο θα σας πω μονάχα κι ακούστε με: Η μεγάλη ώρα, που περίμενε το Γένος μας τετρακόσια χρόνια, έφτασε! Ο Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο και μπήκε στη Βλαχιά. Χιλιάδες αδέρφια μας τρέχουν να τον βοηθήσουν. Οι Τούρκοι φεύγουν από παντού. Ήρθε τώρα η σειρά μας εδώ στο Μοριά. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να χάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε το σύνθημα από την Ανώτατη Αρχή.

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_911


ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Σας το φέρνω εγώ αυτή τη στιγμή, αδέρφια. Αύριο το πρωί κιόλας θα χτυπήσουμε τους φορατζήδες των Τούρκων έξω από τα Καλάβρυτα. Τα έχω κανονίσει όλα.

ΣΤΑΘΗΣ Ας δούμε τώρα τι θα κάνουμε εμείς εδώ πέρα.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Νικολό, εσύ πήγαινε έξω να παίξεις με τα γειτονόπουλα. Άιντε μπράβο.

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 1985_910

ΝΙΚΟΛΟΣ Πατέρα, άφησέ με κι εμένα. Μη με διώχνεις. Θέλω να ακούσω κι εγώ. Αύριο θα ‘ρθω μαζί σας!

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 1990_910


ΣΤΑΜΑΤΗΣ Είσαι μικρός ακόμη, παιδί μου, για να κρατήσεις άρματα. Πήγαινε τώρα.

ΝΙΚΟΛΟΣ Πατερούλη, σε παρακαλώ.

ΣΤΑΘΗΣ Σταμάτη, λέω πως πρέπει κάποιος να φυλάει όξω από το σπίτι για καλό και για κακό. Μην ξεχνάς πως έχουμε Τούρκους στο χωριό. Κι ο Αχμέτ αγάς είναι πονηρός…

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Να πάει ένας. Δίκιο έχεις. Μα ποιος;

ΝΙΚΟΛΟΣ Εγώ, πατέρα!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Πήγαινε, Νικολό. Και τα μάτια σου δεκατέσσερα. Αν δεις τίποτε, σφύριξε τρεις φορές.
ΝΙΚΟΛΟΣ Έννοια σας!


ΣΚΗΝΗ Δ΄

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Αλήθεια, οι Τούρκοι τι κάνουν; Πήραν είδηση τις προετοιμασίες μας;


ΣΤΑΘΗΣ Κάτι μυρίστηκαν φαίνεται. Προχτές που κατέβηκα στην Πάτρα, τους είδα να φτιάχνουν ταμπούρια έξω από το τσιφλίκι του Αχμέτ αγά. Δεν ξέρουν ακόμη το μυστικό, αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Δεν ξέρεις τι γίνεται. Τα όπλα που είχαμε τα μοιράσαμε στα παλικάρια, μα ήταν λιγοστά. Άλλα καριοφίλια δεν έχουμε.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Θα τα πάρουμε αύριο απ’ τα χέρια των εχθρών. Για μπαρουτόβολα τι κάνατε;

ΣΤΑΘΗΣ Κι αυτά τα μοιράσαμε. Δε μας έμειναν παρά λίγα.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Πρέπει να βρούμε κι άλλα. Δίχως μπαρούτι δε γίνεται πόλεμος. Τα χαράματα θα πας με το Βασίλη, να φορτώσεις είκοσι μουλάρια μπαρουτόβολα στους μύλους της Δημητσάνας. Θα σας δώσω και γραφή για τους Δεληγιανναίους.

ΣΤΑΘΗΣ Μάλιστα. Ζώα έχουμε αρκετά.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Το νου σας στο δρόμο. Να μην καταλάβουν οι Τούρκοι τι έχετε στα φορτώματα. Να πάρετε μαζί και την Αναστασία για να μη σας υποψιαστούν.

ΣΤΑΘΗΣ Έννοια σου! Οι αγωγιάτες μας ξέρουν τη δουλειά τους. Θα βάλουν τα σακιά ανάμεσα στο σιτάρι και κανένας δε θα πάρει χαμπάρι.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Μπράβο σε όλους. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρετε μια χαρά. Ας δώσουμε τώρα τον όρκο μας προς την πατρίδα. Παπα – Νικόλα, φέρε μας το Ευαγγέλιο και διάβασέ μας τον όρκο.

ΣΚΗΝΗ Ε΄


Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_912ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος να φυλάττω τα μυστικά της Εταιρείας…»

ΟΛΟΙ «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος να φυλάττω τα μυστικά της Εταιρείας…»

ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ «Ορκίζομαι ν’ αγωνισθώ μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μου δια την ελευθερίαν της δούλης πατρίδος…»

ΟΛΟΙ «Ορκίζομαι ν’ αγωνισθώ μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μου δια την ελευθερίαν της δούλης πατρίδος…»

ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ «Ορκίζομαι να υπακούω εις τας διαταγάς των αρχηγών μου και εις τους νόμους της Πατρίδος…»

ΟΛΟΙ «Ορκίζομαι να υπακούω …………..

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 1985_911


ΣΚΗΝΗ Στ΄


ΣΤΑΜΑΤΗΣ Κάτι συμβαίνει! Πάω να ιδώ!

ΝΙΚΟΛΟΣ Πατέρα, Τούρκοι!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Τι λες μωρέ! Τους είδες με τα μάτια σου;

ΝΙΚΟΛΟΣ Αμ, δε! Με τ’ αυτιά μου; Τούρκοι, σας λέω! Ο Αχμέτ αγάς ολόκληρος! Στρίψαν το σοκάκι κι ανηφορίζουν κατά το σπίτι μας.

ΑΝΘΗ Παναγιά μου! Τι θα γίνουμε;

ΣΤΑΘΗΣ Μας πρόδωσαν. Πάμε να φύγουμε όσο είναι καιρός.

ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ Θα υποψιαστούν χειρότερα. Καλύτερα να μείνουμε.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Αδέρφια, ψυχραιμία. Ο πανικός σε τέτοιες ώρες φέρνει χαλασμό. Πρέπει να τους ρίξουμε στάχτη στα μάτια. Να τους ξεγελάσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Αυτό λέω κι εγώ. Μα τι να πούμε;

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Έλα ντε…

ΝΙΚΟΛΟΣ Πατέρα, έχω μια ιδέα!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Πες την…

ΝΙΚΟΛΟΣ Θα πούμε στους Τούρκους πως έχουμε βαφτίσια.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Βαφτίσια; Τι λες ωρέ; Τρελάθηκες;

ΝΙΚΟΛΟΣ Ναι, πατέρα. Πως βαφτίζουμε την κόρη μας. Δεν τα ‘χαμε τάξει για την άλλη Κυριακή; Τα κάνουμε σήμερα. Έχουμε εδώ και τον παπα – Νικόλα. Θα μας πιστέψουν, πατέρα…

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Σοφή η ιδέα του παιδιού, κυρ Σταμάτη. Μπράβο, Νικολό!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Έρχονται, κρατηθείτε!
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 836
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Empty Απ: Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Μαρ 10, 2008 6:50 pm

ΣΚΗΝΗ Ζ΄
Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_914

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Τι μάζωξη είναι τούτη εδώ πέρα, ωρέ γκιαούρηδες; Τι μου σκαρώνετε εδώ μέσα στα κρυφά;

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Τίποτα, αγά μου. Βαφτίσια έχουμε. Να, βαφτίζουμε την κόρη μου. Άδικα ανησύχησες, μπέη μου.

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Τι βαφτίσια ωρέ είναι τούτα μέσα στα μεσάνυχτα; Τι μου τσαμπουνάς εσύ ωρέ γκιαούρ;
Την αλήθεια σου λέω, μπέη μου.

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Και πού είναι ωρέ το παιδί που θα βαφτίσετε;

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_915


ΑΝΘΗ Να ‘το μπέη μου. Είναι βαριά άρρωστο το κακόμοιρο… Λιώνει σαν το κερί που πάει να σβήσει. Γι’ αυτό και τ’ αποφασίσαμε στα γρήγορα. Να μην πάει αβάφτιστο και κολαστούμε…

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Καλά… Κι αυτός εδώ ωρέ, πούθε ξεφύτρωσε; Πρώτη φορά βλέπω αυτή τη μούρη εδώ στο βιλαέτι μου!

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 1985_912

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Είναι ο νουνός του, αγά μου. Ήρθε από την Πόλη να βαφτίσει το παιδί κι αύριο φεύγει.

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Καλά… Έχετε το νου σας, ωρέ γκιαούρηδες. Μην ιδώ τίποτα ύποπτο εδώ στο βιλαέτι μου και τα κεφάλια σας δεν στέκουν καλά, να το ξέρετε!

ΣΤΑΘΗΣ Αύριο θα ιδούμε τίνος δε στέκει καλά το κεφάλι!

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Τι μουρμουρίζεις εσύ ωρέ;

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 1985_913

ΣΤΑΘΗΣ Λέω, αγά μου, πως το κεφάλι σου κατεβάζει σοφές ιδέες! Ο Αλλάχ να σου χαρίζει χρόνια!

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 1990_911

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ Α, έτσι… Άιντε. Και πάλι να μη σας ξαναϊδώ εδώ μέσα. Φεύγω και βάλτε το καλά στο μυαλό σας ό,τι είπα ωρέ γκιαούρηδες. Μη σας πήραν τα μυαλά σας αέρα ωρέ!


ΦΙΝΑΛΕ

ΣΤΑΘΗΣ Φτηνά τη γλιτώσαμε! Πάμε τώρα…

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Για σταθείτε… Ξεχνάτε τα βαφτίσια; Δώσαμε το λόγο μας στον Αχμέτ αγά. Παπα – Νικόλα, στείλε να πάρεις την κολυμπήθρα.

ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ Μετά χαράς κυρ Σταμάτη.

ΑΝΘΗ Κι εγώ τρέχω να φέρω τον κουμπάρο. Εδώ κοντά μένει.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Πού πας κυρα – Ανθή; Κι εγώ τι είμαι εδώ; Ξέχασες κιόλας;

ΑΝΘΗ Α, ναι… Ξέχασα! Έχουμε τον κουμπάρο μας από την Πόλη!

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Ένα μονάχα δεν είπαμε. Τι όνομα θα δώσουμε στο κορίτσι. Πώς θέλεις να την πούμε, Σταμάτη;

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Όπως θέλεις εσύ. Κουμπάρος δεν είσαι;

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Να το σκεφτώ λιγάκι…

ΝΙΚΟΛΟΣ Έχω μια ιδέα, πατέρα!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Πάλι, εσύ με τις ιδέες σου! Έλα…

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας 2004_916

ΝΙΚΟΛΟΣ Ελευθερία θα τη βγάλουμε, πατέρα. Ελευθερία!
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 836
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας Empty Απ: Αφιέρωμα: Φιλική Εταιρεία - Παπαφλέσσας

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Μαρ 10, 2008 7:29 pm

Τα πρόσωπα του έργου:


Στη φετινή μας παράσταση τα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος στα Βαφτίσια των Σκλάβων είναι τα εξής:

ΑΝΘΗ: Η Μαρία Μ.
ΝΙΚΟΛΟΣ: Ο Λάμπρος Θ.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ο Παύλος Θ.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ: Ο Κώστας Λ.
ΣΤΑΘΗΣ: Ο Γιάννης Σ.
ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ: Η Αναστασία Λ.
ΒΑΣΙΛΗΣ: Ο Βασίλης Π.
ΠΑΠΑ - ΝΙΚΟΛΑΣ: Ο Κωνσταντίνος Δ.

ΑΧΜΕΤ ΑΓΑΣ: Ο Παναγιώτης Α.
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 836
Registration date : 31/10/2007

https://mikrateratakia.forumotion.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης